Monte Toro

De Monte Toro is 350 meter hoog en daarmee het hoogste punt op Menorca. Op de heuvel staat het Santuarii de Toro, een franciscanessenklooster en pelgrimsoord.

De Monte Toro ligt ten oosten van Es Mercadal en vanaf de stad brengt een steile, slingerende weg u naar de top van de berg. Hier vindt u het klooster dat in 1670 werd gebouwd. Het klooster staat vooral bekend om het beeld van de Verge del Toro dat zich in de kerk bevindt. De Heilige Maagd draagt een gouden kroon en in haar armen ziet u het kindje Jezus. De legende gaat dat een stier een groep monniken geleid heeft naar een beeld van de Heilige Maagd in een grot en dat de Monte Toro daarnaar vernoemd is. De stier vindt u aan de voeten van het Mariabeeld en één van de kapellen in het klooster herbergt de grot waar het beeld gevonden is. De Verge del Toro is de patroonheilige van Menorca en volgens lokale mensen wordt het beeld al vanaf de 13de eeuw vereerd. Het beeld wordt tegenwoordig met name op de eerste zondag van mei door pelgrims bezocht. Tijdens het Festa de la Verge del Toro dalen pelgrims, nadat ze de mis hebben bijgewoond, op hun knieën de trappen af naar Es Mercadal.

Monumenten

Bij het klooster staat een groot beeld van Christus ter nagedachtenis aan de Menorcanen die gestorven zijn tijdens de oorlog in Marokko in het begin van de 20ste eeuw. Een ander monument is gebouwd ter herinnering aan alle Menorcanen die naar Algerije zijn geëmigreerd toen het een Franse kolonie was.

Uitzicht

Niet alleen vanwege het klooster en de monumenten is de Monte Toro zeer de moeite waard maar ook om het prachtige uitzicht dat u vandaar heeft over het eiland. Bij helder weer kunt u over het hele eiland kijken en zelfs het Tramuntanagebergte op Mallorca zien.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Menorca:

Foto’s van Monte Toro

Ligging