Eten en drinken op Menorca

Menorca staat bekend om de zeer goede vis- en schaaldiergerechten, maar ook om Menorcaanse kaas, mayonaise en gin.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Menorca heeft een mediterrane keuken met vooral veel verse producten, zowel van het land als van de zee. Menorca staat bekend om zeer lekkere vis- en schaaldierengerechten. Het meest bekend is de caldereta de langosta, een soort kreeftensoep. Dit gerecht is duur, maar voor kreeftliefhebbers zeker een must. Andere Menorcaanse vis/schaaldiergerechten zijn Peix en es forn, vis uit de oven met rozijnen en pijnboompitten, paella en probeert u ook eens tong met kappertjes. Typische vleesgerechten zijn llomb amb col, varkensvlees met savooikool, conill ofegat, een eenpansgerecht met konijn en diverse soorten vlees klaargemaakt op de houtskoolgrill. Vegetariërs hebben op Menorca voldoende keuze, zo kunt u kiezen voor dumpte, een schotel met kalebas en aubergine, alberginies al forn, aubergines uit de oven gevuld met ui, brood, ei , knoflook en peterselie of carabassons farcits, gevulde courgettes uit de oven.

Typische Menorcaanse producten zijn de Menorcaanse kaas, mayonaise en gin. De Menorcaanse kaas is vierkant en wordt gemaakt van koemelk. Mayonaise is uitgevonden op Menorca en wel in Maó, waar direct ook de naam mayonaise uit af te leiden is. De Menorcaanse gin is een overblijfsel uit de Engelse tijd van het eiland. Deze gin is een kruising tussen traditionele gin en Menorcaanse likeurs, waardoor het een heel bijzonder drankje is, dat u zeker een keer moet proberen.

Tot slot heeft u op Menorca volop keuze uit allerlei zoetigheden, waaronder coca de albaricoques, abrikozencake, ensaïmadas, een soort koffiebroodjes of amargos, zachte amandelkoekjes. De Menorcaanse keuken heeft echter nog veel meer lekkers te bieden, dus laat u een keer verrassen!

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De lunch is de belangrijkste maaltijd op Menorca en wordt rond 14 uur genuttigd. Voor het avondeten schuiven Menorcanen pas laat aan, waarbij het niet ongewoon is om pas om 22 uur aan tafel te gaan. In de toeristische plaatsen langs de kust zult u al eerder kunnen dineren, maar wanneer u om 19 uur uit eten gaat, zult u één van de eersten zijn. Als u de traditionele restaurants in het binnenland wilt uit proberen, houdt u dan rekening met de openingstijden. Deze restaurants openen ’s middags vaak pas om 13 uur en ’s avonds om 20 uur.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de meeste toeristische plaatsen vindt u supermarkten waar u terecht kunt voor uw dagelijkse boodschappen. Ook kennen veel plaatsen een wekelijkse markt, waar u verse producten van zee en land kunt kopen.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wanneer u de traditionele Menorcaanse keuken wilt ontdekken kunt u het beste het binnenland intrekken en wanneer u de lokale visspecialiteiten eens wilt proberen is het vissersdorp Fornells de plek waar u heen moet. De caldereta de langosta, een soort kreeftensoep, is zo bekend dat zelfs koning Juan Carlos voor deze specialiteit naar het dorpje komt. In de meer toeristische plaatsen vindt u met name restaurants met een internationale keuken. De meeste keuze in restaurants heeft u in Maó en Ciutadella. Hier vindt u hippe en trendy restaurants, maar ook eenvoudige eetcafés.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Hoewel het kraanwater op Menorca drinkbaar is, kunt u beter flessenwater kopen, omdat het water uit de kraan een sterke chloorsmaak heeft. Flessen drinkwater kunt u bij elke supermarkt krijgen.