Ciutadella

Ciutadella was de hoofdstad van Menorca tijdens de Arabische heerschappij. Het is een mooie stad met veel bezienswaardigheden.

Ciutadella ligt in het westen van Menorca en is na Maó de grootste stad van het eiland. Het is een mooie plaats met een historisch centrum. Gedurende de Arabische overheersing was Ciutadella de hoofdstad van het eiland, maar weinig bouwwerken uit die tijd zijn bewaard gebleven. In de 16de eeuw vielen de Turken de stad binnen en werden de meeste gebouwen verwoest. Slechts de kathedraal is behouden gebleven. De bewoners van Ciutadella die niet door de Turken vermoord of als slaaf afgevoerd waren hebben de stad echter succesvol herbouwd in de 17de en 18de eeuw. De huidige stad herbergt verscheidene barokke en gotische kerken, mooie paleizen en pleinen.

Plaça d’es Born

Het Plaça d’es Born, volgens velen één van de mooiste pleinen van Spanje, is een voormalig Arabisch exercitieplein, dat in de 19de eeuw werd herbouwd. Op het midden van het plein staat een obelisk die de inval van de Turken en haar slachtoffers herdenkt. Rondom het plein staan enkele historische gebouwen, waaronder het stadhuis, een voormalig Arabisch paleis. Twee andere paleizen aan het plein zijn het Palau de Torre-Saura en het Palau Salort. Het Palau de Torre-Saura is het meest indrukwekkende paleis van Ciutadella. Beide paleizen hebben mooie gevels en Palau Salort is voor bezoekers toegankelijk. Op Plaça d’es Born vindt u behalve mooie architectuur ook vele terrasjes en restaurants. Vanaf het plein maakt u een leuke wandeling richting de haven van Ciutadella.

Andere bezienswaardigheden

De oudste kerk van Ciutadella is de kathedraal, waarvan de bouw eind 13de eeuw begonnen is. Het is één van de weinige gebouwen die niet volledig verwoest werd tijdens de Turkse invasie. Na de invasie werd het gebouw wel grondig verbouwd. Helaas werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog het interieur grotendeels vernield. De kathedraal is in Catalaans Gotische stijl gebouwd en bijzonder is het zuidportaal, waarin vreemde, mythische wezens zijn gehouwen. In de kathedraal is het Neogotische baldakijn de moeite waard. Vanaf de kathedraal loopt een weg, Ses Voltes, naar het Plaça Nova. Dit is één van de belangrijkste straten van de oude kern en langs de weg loopt een galerij met diverse (souvenirs)winkels. Op het Plaça Nova zijn bars en cafés te vinden. Vlakbij dit plein ligt een ander, het Plaça Llibertat, waar zich twee overdekte markten bevinden, waar u allerlei verse producten kunt kopen. Vanaf de markt loopt u zo naar het Museu Diocesà de Menorca en de Capella del Sant Crist, die beide een bezoek waard zijn.

Foto’s van Ciutadella

Populaire accommodaties in Ciutadella

Port De Ciutadella 8.9
4 aanbieders
vanaf €543
Globales Los Delfines 7.9
1 aanbieder
vanaf €581
Platja Gran 6.6
1 aanbieder
vanaf €584

Bekijk alle 83 accommodaties op Menorca

Ligging