Maó

De hoofdstad van Menorca biedt tal van bezienswaardigheden en is bovendien een sfeervolle stad met veel oog voor cultuur.

Maó, de hoofdstad van Menorca, ligt in het uiterste oosten van het eiland. De stad heeft een erg mooie natuurlijke haven en als u de mogelijkheid heeft loont het absoluut de moeite om de stad via het water binnen te gaan. Wanneer u aan land bent zet u het beste te voet uw bezoek aan de stad voort. U loopt door smalle straatjes waarvan een gedeelte autovrij is. Het centrale plein van de oude stad is het Plaça d’Espanya, waaromheen zich de meest interessante historische gebouwen bevinden. Op het plein vindt aan één zijde een vismarkt plaats, waar allerlei soorten vis en schelpdieren worden verkocht. Aan de oostzijde van het plein ligt de Eglésia del Carme, een grote barokkerk met een interieur in rococostijl. Naast de kerk vindt u de stadsmarkt van Maó. Bijzonder aan de markt is dat deze gelegen is in een aantal kloostergebouwen. De marktkramen staan in kloostergangen en zo kan het zijn dat u boven de kramen religieuze beelden ziet staan. Bij het Plaça d’Espanya bevindt zich nog een andere kerk, de Santa Maria. Deze kerk werd in de 13e eeuw gebouwd en in de 18e eeuw herbouwd in neoklassieke stijl. Het interieur is erg sober, maar vermeldenswaard zijn het altaar en het orgel, dat maar liefst 3120 pijpen heeft.

Teatro Principal

Iets van het Plaça Espanya verwijderd staat het Teatro Principal, het oudste operagebouw van Spanje. Het werd gebouwd dor Giovanni Palagi, een Italiaanse architect en Teatro Principal opende haar deuren in 1829. Het theater bood plaats aan 1000 toeschouwers. In de 19de eeuw hebben meerdere malen uitbreidingen plaatsgevonden en tussen 1996 en 2001 heeft het theater grootscheepse verbouwingen ondergaan en is het gesloten geweest voor publiek. In 2001 is het theater heropend en u kunt hier uiteenlopende voorstellingen bijwonen, van toneel tot opera en muziekuitvoeringen.

Fortalesa de Mola

Aan het begin van de haven van Maó staat het Fortalesa de Mola. Dit fort diende ter bescherming van de haven. Het is een immens groot fort dat halverwege de 19de eeuw werd gebouwd door de Spanjaarden in reactie op de steeds groter wordende spanning in het Middellandse Zeegebied tussen met name de Fransen en de Britten. Het resultaat is een indrukwekkend bouwwerk, dat des te meer imponeert door de omgeving waarin het gelegen is. Het schiereiland La Mola biedt prachtig uitzicht op de kustlijn en de haven van Maó en bovendien is het een beschermd vogelreservaat.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Menorca:

Foto’s van Maó

Ligging