Prehistorische bouwwerken

Op Menorca zijn vele overblijfselen van de Talayotische periode te vinden. De Naveta D’Es Tudons is één van de belangrijkste en best bewaarde prehistorische bouwwerken van het eiland.

Verspreid over het eiland bevinden zich diverse resten uit de Talayotische periode. Deze prehistorische bouwwerken stammen uit de bronstijd. De Talayotische periode is genoemd naar het belangrijkste constructies van deze tijd, de zogenaamde Talayot. Dit is een wachttoren opgebouwd uit grote losse stenen. Ook karakteristiek voor deze periode is de taula. Dit zijn offertafels die in een T-vorm zijn gebouwd met platte stenen. Tot slot zijn de grafmonumenten, de navetas, belangrijke overblijfselen uit de Talayotische tijd. Overblijfselen zijn te vinden bij Trepuco, Talati de Dalt bij Maó, Torretrencada, Torre Llafuda, Torre d'en Gaumes en Torralba d'en Salord.

Naveta D’Es Tudons

Een paar kilometer buiten Ciutadella bevindt zich het Naveta D’Es Tudons, een 3000 jaar oud megalithisch grafmonument. Het bouwwerk bestaat uit gigantische stenen die in de vorm van een omgekeerd schip zijn gelegd. De naam naveta (schip) verwijst naar de bouwvorm. Het grafmonument is ruim 13 meter lang en bijna 6,5 meter breed en heeft twee verdiepingen. Het fungeerde als collectieve begraafplaats. In het gebouw zijn menselijke resten gevonden en persoonlijke voorwerpen in de vorm van bronzen sieraden en keramieken schalen.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Menorca:

Foto’s van Prehistorische bouwwerken

Ligging