Cova des Coloms

De Cova des Coloms is de grootste grot van Menorca gelegen in de Barranc de Binigaus kloof.

Tussen Es Mercadal en Sant Tomas vindt u het dorp Es Migjorn Gran. Vanaf het dorp kunt u via de Barranc de Binigaus naar het strand lopen en mits u het goede pad neemt, komt u bij de Cova des Coloms. Deze grot heeft als bijnaam ‘de Cathedraal’ en deze naam is te danken aan de vorm van de grot. De Cova des Coloms is gemiddeld 15 meter hoog, waarbij het hoogste punt op 24 meter hoogte ligt, en 110 meter lang. In de grot leven vele vleermuizen.

Legendes en mythen

De Cova des Coloms wordt omgeven door legendes en mythen. Zo vertelt één legende dat wanneer twee mensen tegelijk de grot betreden, zij voor altijd van elkaar verwijderd zullen raken, terwijl wanneer twee mensen elkaar in de grot voor het eerst ontmoeten zij voor altijd samen zullen blijven. Sommigen geloven dat het de grot van Homerus’ Calypso is, waar Odysseus heimwee had naar zijn Ithaka en weer een andere mythe is dat reuzen in de grot geleefd hebben.

Route

Om bij de Cova des Coloms te komen kunt u het beste te voet vertrekken vanuit Es Migjorn Gran. U neemt de weg die langs het kerkhof loopt en na circa 1 km vindt u aan de linkerkant een voetpad. Hier volgt u vervolgens de borden met Cova en de rode pijlen die de weg aangeven. Na 20-30 minuten staat op een rots de ingang van de grot aangegeven. De ingang is gedeeltelijk afgeschermd door een boom. U kunt ook vanaf het strand van Binigaus bij Sant Tomás de grot bereiken. Het strand van Binigaus bereikt u door vanaf het Sant Adeodato strand via een pad dat achter het strand loopt langs het eilandje in zee te lopen. U bereikt dan het Binigaus strand. Vanaf dit strand gaat landinwaarts een pad door de Barranc de Binigaus. Na ongeveer 45 minuten bereikt u een opening in een muur. Hier gaat u door en na 5 minuten bereikt u de grot. De route vanaf het strand is zwaarder, omdat deze veelal bergopwaarts gaat, terwijl het pad vanaf Es Migjorn Gran naar beneden loopt. U kunt beide routes ook combineren, door in Es Migjorn Gran te starten en na de grot verder te lopen naar het (nudisten)strand van Binigaus.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Menorca:

Foto’s van Cova des Coloms

Ligging