Achtergrond van Menorca

Menorca is een klein, relatief rustig eiland dat onderdeel uitmaakt van de Balearen. Het heeft prachtige baaien en een mooi binnenland met ongerepte natuur.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Menorca kent een lange geschiedenis met bezettingen door verschillende volkeren. De oudste sporen van menselijke bewoning stammen uit de Bronstijd. Vanaf 1400 voor Christus worden door het Talayotische volk zogenaamde Talayots gebouwd en de Talayotische periode, die naar deze constructies is vernoemd, vormt het belangrijkste prehistorische tijdperk van Menorca. De Talayotische cultuur wordt in de loop der tijd beïnvloed door andere volkeren, die het eiland aandoen, waaronder de Carthagen, die zich gevestigd hadden op Ibiza.

In 123 v. Christus vindt de Romeinse verovering plaats en zij stichten drie belangrijke steden te weten Maó, Ciutadella en Sanitja. Na de Romeinse overheersing volgt een periode waarover maar weinig bekend is. In 903 na Christus lijven de Moslims Menorca in en ook zij laten hun sporen achter. Met name de ruïnes van het Santa Águeda kasteel in Ferreries zijn belangrijke overblijfselen uit deze periode. In de 13de eeuw valt Menorca achtereenvolgens onder het koninkrijk van Áragon en het zelfstandige koninkrijk van Mallorca. In de 16e eeuw wordt het eiland geteisterd door aanvallen van piraten met als dieptepunt de Turkse invasie, waarbij Maó en Ciutadella worden verwoest en vele Menorcanen gedood of als slaaf meegenomen. In de 18de eeuw valt Menorca in handen van de Engelsen, maar ook de Fransen en Spanjaarden regeren korte tijd over het eiland. In 1802 wordt het eiland officieel overgedragen aan Spanje en breekt een rustige periode aan. In 1983 krijgen de Balearen een autonome status toegewezen.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Menorca ligt in de Middellandse Zee. Het is het meest oostelijk gelegen eiland van de Balearen en ligt ten noordoosten van Mallorca. Het eiland heeft 216 kilometer kustlijn en is op zijn langst, tussen Maó en Ciutadella 47 kilometer.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Menorca heeft 92.500 inwoners, waarvan de meesten in Maó en Ciutadella wonen. het aantal 18,5% van de bewoners is van buitenlandse afkomst.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het noordelijk en zuidelijk deel van Menorca zijn qua landschap zeer verschillend van elkaar. Terwijl het noorden heuvelachtig is met een grillige kustlijn en roodachtige stranden, is het zuiden vlak en bestaat voornamelijk uit kalkgesteente. De kustlijn in het zuiden is ook minder grillig met mooie baaien met witte zandstranden. Het gehele eiland is in 1993 uitgeroepen tot biosfeerreservaat. De kern van het reservaat wordt gevormd door het s'Albufera d'Es Grau, Illa d'en Colom en Cap de Favàritx natuurgebied. Het is een moerasgebied met kustmeren en enkele eilandjes.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Karakteristiek voor de architectuur op Menorca zijn enerzijds de bouwwerken uit de Talayotische periode en anderzijds de traditionele plattelandshuizen. Uit de Talayotische periode stammen de talayots, taula’s en naveta’s. Kenmerkend voor de platteland architectuur zijn de muurtjes opgebouwd uit losse stenen die de erfafscheiding vormen en gewassen beschermden tegen de wind. Op de landbouwvelden binnen de muurtjes staan witte huizen gemaakt van zandsteen en olijfboomhout welke bedekt zijn met Arabische dakpannen.