Evenementen op Menorca

De traditionele feesten van Menorca worden gekenmerkt door de activiteiten met de Menorcaanse paarden. Naast deze feesten kent het eiland ook enkele muziekfestivals.

Religieuze feesten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het belangrijkste traditionele feest met een religieuze achtergrond is het Festa de San Joan dat op 23 en 24 juni plaatsvindt in Ciutadella. Paarden en hun ruiters spelen de hoofdrol in de festiviteiten. Op 23 juni laten ruiters op verschillende plekken in de stad hun (dressuur) vaardigheden zien. Op 24 juni vinden spectaculaire ruiterspelen plaats. De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen, waaraan alleen de meest geoefende ruiters deelnemen. Het eerste onderdeel is ringsteken, waarbij ruiters met een lans een kleine ring proberen te steken, het tweede onderdeel is een steekspel, waarbij ruiters een houten schild, dat door een andere ruiter omhoog wordt gehouden, proberen te breken. Bij het laatste onderdeel, dat tevens het gevaarlijkste is, moeten twee ruiters arm in arm galopperen.

In de tweede week van augustus vindt het Festa de Sant Llorenc plaats in Alaior. Dit feest omvat diverse festiviteiten, waaronder concerten, traditionele dans, paardenraces, theater en poppenshows. Tot slot zijn de festiviteiten tijdens de Semana Santa zeer belangrijk voor de eilanders. Vooral de processies op Goede Vrijdag worden druk bezocht en voor de gelovige bewoners van Menorca zijn deze van grote betekenis. In dee processie worden religieuze beeltenissen van onder andere het lijden van Christus en een verdrietige Maria meegedragen en lopen boetelingen mee. Zij dragen puntvormige mutsen om anonimiteit te waarborgen. Alleen God hoeft te weten wie zij zijn. De processies zijn indrukwekkend en worden in totale stilte afgelegd, behalve het geluid van sombere muziek. Op Paaszondag vinden ook diverse festiviteiten plaats, met name in Ciutadella en Maó.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Muziekfestivals

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Jaarlijks vindt op Menorca in april het International Jazz Festival Menorca plaats. Dit festival wordt georganiseerd ter bevordering van Jazzmuziek en met name in Ciutadella zijn diverse optredens van nationale, maar ook internationale musici. Tussen de maanden juli en september vormt Maó de achtergrond voor het Festival Internacional de Música de Maó. Gedurende deze maanden kunt u tal van, met name klassieke, muziekoptredens bijwonen in het Téatre Principal de Maó. In Ciutadella speelt zich tijdens de zomermaanden het zomermuziekfestival af. Dit festival wordt al sinds 1973 gehouden en in juli en augustus komen diverse nationale en internationale klassieke musici hun repertoire ten gehore brengen.